Zelfredzaamheid-Matrix

Overzicht in hulpverlening

Bij TIM Academie zijn we gespecialiseerd in de Zelfredzaamheid-Matrix (ZRM), een instrument dat het functioneren van individuen in kaart brengt. Overzicht is essentieel bij het uitzetten van een hulpverleningstraject en het monitoren van voortgang.

Waarom de ZRM?
De ZRM wordt door heel Nederland gebruikt om gestructureerde hulpverlening te bieden. Het helpt professionals om integraal te kijken, de doelgroep in kaart te brengen en één taal te spreken. Dit bevordert de afstemming tussen de werkvloer en het management.

Voor wie?
De ZRM wordt gebruikt bij:

  • Opstarten van zorg door hulpverleners.
  • Indicatiestelling door gemeenten of zorginkopers.
  • Volgen van hulpverleningstrajecten door zorgcoördinatoren.
  • Antropologische informatie voor gemeenten en/of hulpverleningsorganisaties.

Voor meer informatie en documenten, bezoek www.zelfredzaamheidmatrix.nl.

Inhoud van de training

Deel 1: Basistraining ZRM volwassen individu

De ‘ZRM Volwassen Individu’ is gebaseerd op de versie uit 2017 en biedt een methode om het functioneren van volwassenen op belangrijke levensdomeinen te beoordelen. Elk domein krijgt een score van 1 (acuut probleem) tot 5 (volledig zelfredzaam).

Deel 2: Basistraining ZRM jongeren

De ‘ZRM Jongeren’ richt zich op de zelfredzaamheid van jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen invloed uitoefenen op hun functioneren en groeien in autonomie. In samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) hebben we de ZRM Jongeren ontwikkeld. Deze tool is gebaseerd op de ZRM voor volwassenen (2017), maar aangepast voor minderjarigen. Het gebruik van de ZRM Jongeren bereidt hen voor op zelfredzaamheid als volwassene.

Deel 3: Basistraining ZRM Huishoudens

De ‘ZRM Huishoudens’ is bedoeld voor particuliere meerpersoonshuishoudens. De matrix gaat over een leefverband van meerdere personen die zichzelf (trachten te) voorzien in de dagelijkse levensbehoeften. Dit leefverband kan verschillende vormen hebben: duurzaam samenwonen, gezinnen, en samengestelde huishoudens.

Deel 4: ZRM Gesprekstechnieken

Na de basistraining hebben deelnemers soms vragen over hoe ze de verschillende domeinen het beste kunnen beoordelen. Deze training helpt je om deze domeinen op een prettige manier uit te vragen bij de cliënt, die de belangrijkste informatiebron is. We onderzoeken kansen binnen introductie en vraagstelling op een interactieve manier. Na de training ontvang je uitgewerkte vraagstellingen die je in de praktijk kunt gebruiken.

Deel 5: ZRM & ARIJ Combineren

Naast het gebruik van de ZRM wordt vaak verwacht dat er een risico- en veiligheidstaxatie wordt uitgevoerd rondom kindveiligheid. Deze taxatie is bijvoorbeeld een stap in de Meldcode. Om minimale dossiervoering en efficiënte gespreksvoering te bevorderen, worden beide instrumenten met elkaar verbonden. Aan het einde van de training kun je werken met de ARIJ als taxatie-instrument en de kennis vanuit de ZRM optimaal benutten.

Deel 6: ZRM Implementatiedag

De ZRM volwassen individu is gelijk aan de ZRM die in 2017 is uitgegeven. Deze zelfredzaamheid-matrix geeft mogelijkheid tot het in kaart brengen van het functioneren van een volwassene op de belangrijke domeinen van het leven. Ieder domein krijgt zijn eigen score in de reikwijdte van 1 (acuut probleem) tot 5 (volledig zelfredzaam).

Inschrijven

Meer informatie of direct inschrijven? Vul dan onderstaand contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Bedankt voor je bericht. We nemen z.s.m. contact met je op.
Probeer nogmaals de mail te versturen. Er ging iets mis.

Recensies